Jacke Lee's homepage   



Může za to ICQ...

Padá Vám ICQ, trvá Vám smrtelně dlouho připojování, nebo Vám jen prostě přijde ICQ přeplácané, pomalé a neohrabaný žrout paměti? Některé z těchto věcí nejsou samy sebou, víte proč?

Proč to dělá?

Protože protokol ICQ je uzavřený, neboli není známo úplně přesně jak fuguje. Díky tomu v alternativních klientech může dojít snadno k chybám. I přes znalost tohoto nedostatku vývojáři ICQ mění "nastavení" protokolu jako ponožky. Poslední chyba zatuhávání počítačů nebo shazování programu je způsobena špatně uloženým avatarem na server. Obrázek avatara je sice k dispozici, ale poškozený. S takto rozbitým obrázkem neumí windows pracovat a dochází k chybám.

Jak tomu předejít?

V podstatě existují jen dvě možnosti. Buďto používat jiný program pro ICQ, který nezobrazuje avatary (a čekat až zase změní "nastavení" protokolu a něco začne blbnout). Nebo použít jiný, v ideálním případě otevřený, protokol, kterým je například Jabber. Nevýhodou změny protokolu je, že ztratíte staré kontakty a těžko budete přesvědčovat lidi, aby používali něco jiného. Existuje ještě jedna možnost a to skloubit ICQ spolu s třeba Jabberem v jednom programu čímž pokud nastane nějaká chyba v síti ICQ nebudete vyhozeni z provozu, protože budete mít ještě Jabber.

Miranda

Můj Miranda pack za provozu

Proč to dělat?

Teď si určitě říkáte, že na to stejně kašlete, že se nebudete dělat s nastavením nějakého programu, protože i přes častý vypadávání ICQ serveru vám to stačí tak jak to je teď. Musím Vás zklamat, jde to ještě jednodušeji a lépe. Stačí používat třeba nějakou už přednastavenou Mirandu (což je program, který umožňuje přes ICQ, Jabber a další komunikovat). Pro neznalé je asi nejvhodnější použít můj Miranda pack, který stačí jen stáhnout, rozbalit a spustit. Kdyby náhodou se vám tato miranda nelíbila tak ji prostě jen smažete a je to.

Nastaveni Jabberu v Mirandě

Nastavení Jabberu

Až si budete chtít zaregistrovat Jabber účet tak stačí v "Nastavení -> Sítě -> Jabber" zadat požadované jméno a heslo a kliknout na Zřídit nový účet. Výhodou Mirandy je, že cokoliv se vám nebude líbit si můžete upravit (od nastavení smajlíků, zvuků, vzhledu seznamu kontaktů až po ikonky), nebo si můžete přidat libovolnou fukci pomocí stáhnutelných plug-inů. (Ne)Výhodou mirandy je zároveň absence všemožných multimediálních šíleností z ICQ Lite, jako jsou Xtraz a podobné (na druhou stranu xstatus zůstává).

Výhody jabberu:

Nejste omezení na jednoho klienta, všechny funkce Jabberu může zprostředkovat kterýkoliv jiný klient. Velkou výhodou Jabberu jsou transporty, což jsou služby běžící na serveru, ke kterému jste přihlášeni, a umožňující plno věcí. Například zpřístupní Televizního programu, posílání SMS, slovníků, budíku, připomínek a mnoho dalšího do vašeho Jabber klienta. Další velkou výhodou je, že prostřednictvím Jabberu můžete komunikovat i s lidmi, kteří mají Google Talk (protože jeho základem je taky Jabber). A posledním plusem, o kterém bych se chtěl zmínit je nemožnost Jabber globálně shodit, protože na světě není jen jeden server (jako má ICQ), ale je jich nespočet. Jen v české republice máme na výběr z několika.

Závěrem

Nemusíte používat zrovna ten můj Miranda pack, dokonce nemusíte ani používat Mirandu. Zvážíte-li ale klady a zápory Jabberu může se stát, že se už nebudete nikdy muset starat o technické problémy a věnovat se efektivné práci/zábavě. Za zkoušku nic nedáte...

Odkazy
JL-Miranda.zip Můj miranda Pack, plně skinovatelný a upravitelný. Vytvořený s ohledem na efektivitu a vzhled. (Díky patří Aranwemu za testing a grafická vylepšení)
Kokiho stránky, Miranda-easy.net a Miranda.cz - Stránky plné mnoha užitečných rad pro ty co si svoji mirandu chtějí upravit k obrazu svému.
Další informace o této problematice najdete na KeXově fóru a na Helenčině blogu XMPP.cz eICQ.cz. (Seznam bude postupně doplňován)

  Jacke Lee's homepage. Vytvořeno 1.6. 2005 RSS kanál Valid CSS!
TOPlist